O nás


Panský pivovar Bojnice

História a súčasnosť. Obnova tradície po 150 rokoch.

K Bojnickému zámku a jeho panstvu odjakživa patrila dobrá spoločnosť a hodovanie na tých najkvalitnejších jedlách a nápojoch. Na stoloch nikdy nechýbali vyberané mäsá a divina, a víno s pivom tiekli potokom. Ako každé významné panstvo aj Bojnice a jeho miestodržitelia mali okrem liehovaru aj svoj vlastný pivovar. V prípade Bojníc to bol Panský pivovar "Pivár", ktorý bol založený pravdepodobne začiatkom 17. storočia v budove "Pod klenbami" za vlády Thurzovcov. Tí venovali pivovaru, vareniu piva a jeho kvalite mimoriadnu pozornosť. Pivo sa totiž nepredávalo len v panskej krčme, ale rozvážalo sa aj do ostatných poddanských dedín, čo prinášalo panstvu nemalý zisk. Po smrti posledného člena Thurzovcov, dostali bojnické panstvo Pálffyovci, ktorí v tradícii pivovarníctva pokračovali. Pivovar zveľaďovali a po požiari v r. 1742 nanovo vybudovali. Výroba v pivovare sa zastavila až v roku 1866, kedy ho zachvátil tak rozsiahly požiar, že sa už z neho nikdy nespamätal. Budova pivovaru potom slúžila na iné účely a tým sa tradícia Panského pivovaru v Bojniciach definitívne uzavrela. Nie však navždy.

Po viac ako sto rokoch prišla opäť myšlienka nadviazať na tradíciu Panského pivovaru, oživiť ju a ponúknuť návštevníkom kus živej histórie spojenej s kulinárskym zážitkom. Históriu miesta totiž návštevník najlepšie spozná, keď ju vníma všetkými zmyslami, chuť nevynímajúc. Nič na veci nemení ani tá skutočnosť, že náš pivovar nie je zriadený v pôvodnej budove, ale v priestoroch bývalej "Pálffyho koniarne", ktorej múry tiež dýchajú históriou a pamätajú si mnohé udalosti. Práve preto je v týchto priestoroch spojenie dobrého jedla a horkastej pivnej peny výnimočným zážitkom. V živote totiž majú cenu len dve veci - mimoriadni ľudia a mimoriadne zážitky, tak sa nenechajte rušiť.


Koncept našej kuchyne

Myslím globálne, konám lokálne

V našej reštaurácii dbáme na kvalitu surovín, z ktorých jedlo pripravujeme. Uprednostňujeme potraviny z malých a stredných slovenských fariem. Kvalitu z týchto fariem máme rokmi overenú, a preto vieme, že zvieratá žijú väčšinu roka vonku, dostávajú kvalitnú stravu a žiadne GMO plodiny. Všetky tieto faktory výrazne ovplyvňujú chuť a výživové hodnoty našich jedál.

FARMY S KTORÝMI SPOLUPRACUJEME

EKO FARMA TUROVÁ nám dodáva hovädzie a teľacie mäso v BIO kvalite. Zvieratá z farmy sú takmer celý rok na paši, nejedia antibiotiká ani rastové hormóny. Konzumujú len prirodzenú potravu - trávu, seno a siláž. Sú porážané bezstresovou metódou. Mäso sa necháva vyzrievať suchou metódou, ktorá výrazne ovplyvňuje jeho chuť.

KRAVA&CO sa zaoberá chovom hovädzieho dobytka plemena Limousine. Toto plemeno sa vyznačuje jemným šťavnatým mäsom. Zvieratá sa takmer celý rok pasú na lúkach východného Slovenska, sú kŕmené len prirodzenou stravou - trávou, senom, senážou. V ich mäse sa tak nachádzajú všetky prospešné látky, ako sú bielkoviny, železo, selén, zinok, vitamíny E a B12. Mäso sa spracováva mokrým i suchým zrením, čím získava na kvalite a chuti.

TOP - FARMA TOPOĽNICA chová kurčatá, sliepky, kačice a husi. Hydina z tejto farmy je kŕmená bez stimulátorov rastu, antibiotík a je dokrmovaná kukuricou bez GMO. Zvieratá žijú v ekologickom prostredí vo výbehoch a čiastočne v halách na farme.